MOTOROPTIMERING


Vad är mappning/chiptrimning/motoroptimering?


Vid en mappning ändras samma grundparametrar (tändning, bränsle, laddtryck) i motorn som vid en mekanisk trimning fast det görs elektroniskt i stället.

Ett “chip” är elektronisk lagringsenhet (FLASH eller EPROM) som sitter inuti styrboxen. Chipet innehåller instruktioner och parametrar som processorn i styrboxen kan förstå och använda för att styra motorn.

Mjukvaran i “chipet” designas av tillverkarna för att motorn ska fungera bra på dåliga bränslen under hård belastning och lång tid.

Ofta sänker man effekten i vissa bilmodeller med samma motor så att tillverkarna skall få önskad plats på marknaden. Som ett resultat av detta tar man sällan ut motorns fulla potential.


Vad betyder de olika stegen?


Steg 1 är optimering endast med hjälp av mjukvara. I 99% av fallen behöver inga delar uppgraderas eller bytas ut.

Steg 2 betyder att vissa delar byts ut – eller modifieras – för att uppnå ännu högre effekt utan att äventyra driftsäkerheten.


Hur går det till?


Vi provkör bilen och loggar de viktigaste parametrarna för att se att bilen är i bra skick för trimning. Vi gör även en kostnadsfri diagnostikkontroll. Upptäcker vi fel som omöjliggör trimning (läckande tryckslangar, trasiga givare etc) så skall dessa åtgärdas först. Det är väldigt vanligt att även ganska nya bilar har fel som inte syns vid normal körning men som blir synliga vid en trimning.

Därefter läser vi ut befintlig mjukvara och skapar en trimmjukvara som vi programmerar styrboxen med. Ny runda med provkörning och loggning för att se att allt se bra ut.

I normalfallet tar en trimning mellan 2-4 timmar men i undantagsfall kan bilen behöva avvaras längre tid.

För vissa bilmodeller kan ni även skicka in styrboxen till oss och få den trimmad motsvarande Steg 1!

Vanligtvis skickar vi din trimmade styrbox i retur redan dagen efter ankomst till oss! Returfrakten ingår i priset. Kontakta oss gärna ang detta.


Måste styrboxen tas bort?


Det beror på bilens märke och årmodell men generellt gäller dessa riktlinjer :

På bilar före 1998 tar vi ut styrboxen och programmerar om den.

På bilar mellan 1999-2019 kan vi vanligtvis* programmera direkt över bilens diagnostikport.

*På vissa bilar efter 2010 måste dock styrdonet tas ur och låsas upp elektroniskt innan programmering.